Het kan vriezen, het kan dooien

Voor deze Fries in Noord-Holland is het elkaar jaar weer spannend. Kan het of kan het niet? De afgelopen jaren heb ik als voorzitter van IJsclub Akersloot elk jaar gehoopt op een paar dagen ijs.  In 2018 konden we op 1 maart schaatsen op de landijsbaan van Akersloot. Zes jaar hebben we hier op moeten wachten. Je geduld wordt dus behoorlijk op de proef gesteld. Een aantal keren ben ik  met mijn schaatsvriend en IJsmeester Ben van Diepen naar de Weissensee uitgeweken. Je moet toch wat!

Zwart ijs in Fjällnäs!

Nu is het november 2018 en stromen de schaatsberichten binnen vanuit Zweden. Op de meren in Rogen, Funäsdalen en zelfs ‘ons eigen’ Malmagen meer wordt volop geschaatst. Zwart ijs! De filmpjes komen via Facebook binnen. Er worden zelfs oproepen gedaan of er mensen in Funasfjällen kunnen schaatsenslijpen. Ik reageer op dit bericht dat ik volgend jaar beschikbaar ben. Prompt krijg ik allerlei berichtjes retour. Schaatsen verbroederd en mijn eerste nieuwe facebook vrienden uit Funäsdalen zijn een feit. Nu – net december 2018- beschikt het volop te sneeuwen en is de ijspret snel voorbij. Vijf meter sneeuw, daar valt niet tegen aan te schuiven. Je moet er dus gauw bij zijn. Ik kan niet wachten!

Foto van Jon Wagenius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>