VEEL GESTELDE VRAGEN

ALGEMEEN / ZOMER

In Funäsdalen – 25 km van Fjällnäs – is een ICA en een COOP. Beiden zijn van 8.00 tot 21.00 uur geopend, 7 dagen in de week. Verder zijn in Funäsdalen diverse andere winkels en restaurants.

Je ben circa 2.15 uur onderweg met de auto

In Funäsdalen zijn twee tankstations. 

Je kunt geld pinnen in Funäsdalen (circa 20km van Fjällnäs). 

Jazeker, honden mogen gratis mee, mits aangelijnd en uitgelaten buiten het campingterrein. In Zweden geldt vrijwel overal de aanlijnplicht voor honden.

We hebben op de camping stopcontacten voor Eurostekkers en “gewone” stekkers. Heb je een adapter? Neem deze voor de zekerheid mee, hij zou zomaar van pas kunnen komen.

Op de weer app op je mobiele telefoon moet je “Tänndalen” voor het krijgen van de actuele weer. Wij gebruiken zelf de website van het SMHI (de Zweedse KNMI) voor het meest actuele weerbericht. 

Op de camping zijn een aantal vuurplaatsen waar je vuur mag maken. Uiteraard vragen we je wel om rekening te houden met de andere gasten.

Twee van de mooiste en spectaculairste golfbanen van Zweden zijn te vinden in Funäsfjällen. De 18-holes baan in Ljusnedal is de oudste alpine baan van Zweden, gebouwd in 1972, en heeft twee keer de professionele tour georganiseerd. De 9-holes golfbaan van Ramundberget langs de rivier de Ljusnan is een heel andere route die precisie vóór lengte beloont.

Meer informatie over de golfbaan van Ljusnedal vind je hier. Meer informatie over de golfbaan van Ramundberget vind je hier.

Winter

Fjällnäs ligt in het wintersportgebied Funäsfjällen. In totaal zijn er zes skigebieden waar je met één skipas overal kunt skiën. Het grootste gebied is Tänndalen, 5 autominuten rijden van Fjällnäs Camping & Lodges. De twee andere grote gebieden zijn Funäsdalen en Ramundsberget. Via deze link vind je meer informatie over het skigebied.

De skipas geeft toegang tot alle zes skigebieden van Funäsfjällen. Een dagkaart kost het seizoen 2018-2019: 425 SEK voor volwassen en 335 SEK voor jongeren (7 tot en met 17 jaar). Meer informatie over skipassen vind je hier

Bij alle skigebieden in Funäsfjällen is er de mogelijkheid om goed geprepareerde alpineski’s en langlaufski’s tegen een redelijke prijs te huren. Je hoeft dus niet persé je eigen ski’s mee te nemen.

In  Tänndalen en Funäsdalen kun je sneeuwscooters huren. Ook is het mogelijk om een sneeuwscooter-safari te boeken. We helpen je graag verder.

De huur van een sneeuwscooter (2 sits) kost circa 1350 SEK voor een halve dag en 2000 SEK voor een hele dag. Dit is inclusief 40 tot 60 km en de scooterpas die je het recht geeft om van de scooter trails gebruik te maken. Als je interesse hebt in een guided tour, laat het ons weten. We zoeken voor jou de beste deal.

Als je voor het jaar 2000 je rijbewijs hebt gehaald mag je op een sneeuwscooter rijden. Als je geen rijbewijs hebt of het na 2000 hebt gehaald dan moet je een special bewijs (förarbevis terrängskoter) halen. Of… achterop zitten op de 2-sits.

De winters in Zweeds Lapland kunnen koud zijn. Temperaturen van -30 graden Celcius kunnen voorkomen, maar het is niet altijd zo extreem.  Laagje, laagjes, laagjes: dat is waar het om draait.  Bij je standaarduitrusting hoort: een wind- en waterdichte winterjas, thermo-ondergoed, (gevoerde) muts, wanten en onderhandschoenen (handig tijdens het foto’s nemen), outdoorbroek (bijv van Bergans of Fjällraven). Een gevoerde skibroek kan ook. Last but not least: goede schoenen met anti-slipprofiel zijn essentieel. Wij gebruiken zelf de winterlaarzen van Sorel. Maar je kunt ook een goedkopere variant bij de Decathlon kopen. Vergeet ook niet om een sneeuw/skibril mee te nemen.

Als je een sneeuwscooter- of sledehondentocht gaat maken, krijg je over het algemeen een thermopak te leen.

De meeste activiteit is te zien in de noorderlichtstrook tussen 60 en 70 graden noorderbreedte. Fjällnäs ligt bijna op 63 graden Noorderbreedte en biedt goede mogelijkheden om het noorderlicht te zien. 

Het noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd, naar de Romeinse godin van de dageraad Aurora en de Griekse naam voor noordewind, Boreas. Het wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes die door explosies op de zon de ruimte in worden geslingerd en 150 miljoen kilometer verderop in aanraking komen met de magnetische velden van de aarde. Dat gebeurt bij de polen, 120 km boven het aardoppervlak, en de energie die de deeltjes bij zich dragen komt dan vrij in de vorm van licht. 

Het is het beste zichtbaar als het donker en onbewolkt is. De donkere avonden tussen oktober en maart bieden de meeste kans om het noorderlicht te zien. Meer interessant informatie over het noorderlicht kun je hier vinden.

Jazeker, KLM vliegt in de winter 2 keer per dag rechtstreeks op Trondheim. De kosten voor een retourvlucht bedragen circa €200 tot €220.

Jazeker. Op verzoek en tegen een redelijke vergoeding kunnen we de transfer verzorgen van en naar het vliegveld van Trondheim. Dit is een mooie rit van circa 2.15 uur. Neem gerust contact met ons op voor een prijsopgave.

Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s.

Winterbanden zijn banden die speciaal zijn bedoeld voor winterse omstandigheden en in elk geval de aanduiding M+S hebben (vierseizoenenbanden met de aanduiding M+S worden niet gezien als winterbanden). De ANWB adviseert je banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven.

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan tijdens winterse weersomstandigheden of als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.

Voor onze gasten hebben we een aantal sneeuwschoenen beschikbaar. Hiermee kun je comfortabel een wandeling maken door de besneeuwde bergen. We vragen voor het gebruik een kleine vergoeding.

Jazeker. Juist in de winter is het fietsen met een fatbike over de langlauf en sneeuwscooter trails een schitterende ervaring. We hebben 6 goed onderhouden Salsa fatbikes in de verhuur.

Een lekke band is vervelend, maar soms heb je pech. Als je dit toch overkomt dan vragen we je de fatbike terug te brengen naar de camping en geven we je een andere fatbike mee indien voorradig.