FAQ

VEEL GESTELDE VRAGEN

ALGEMEEN / ZOMER

We volgen de ontwikkeling van de situatie rond Covid-19 en volgen instructies en aanbevelingen die we ontvangen van de verantwoordelijke autoriteiten.

We hebben een aantal maatregelen getroffen om uw verblijf op onze camping zo veilig mogelijk te maken.

Receptie: Gelieve slechts 1 persoon per gezin bij de receptie in en uit te checken. Wij heten u van harte welkom bij onze receptie, maar op dit moment schudden wij geen hand meer en houden wij afstand.

Servicegebouw: We hebben duidelijke regels opgesteld voor het aantal personen dat tegelijkertijd in het servicehuis mag verblijven: max 4 personen. Bij aankomst ontvangt u een kaartje dat u kunt gebruiken bij een bezoek aan het servicegebouw. Houdt in het servicegebouw ook minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.

Zomerkeuken:  In de zomerkeuken mogen maximaal 2 personen tegelijkertijd verblijven

Extra schoonmaak: wij reinigen alle toiletten, contactvlakken, handgrepen, knoppen, schakelaars etc.

Wat u zelf kunt doen: afstand houden (1,5 meter), handen wassen, zoveel mogelijk uw eigen voorzieningen gebruiken in uw caravan/camper/tent.

We hopen je deze zomer te verwelkomen in Fjällnäs. Blijf gezond!

We willen u vragen om NIET naar ons toe te komen als u symptomen van verkoudheid, griep en of COVID-19/Corona heeft. Als u hierover vragen hebt; bel ons of mail!

Klik hier voor meer informatie over COVID-19 van de Zweedse overheid

Met vriendelijke groet,
Hans & Winnifred

De gezondheidscentrale (“halsocentral”) vind je in Funäsdalen: Rörosvägen 35, 840 95 Funäsdalen. Telefoon: +46 (0)684-160 60. Het dichtsbijzijnde ziekenhuis is in Röros (Noorwegen, 55 km). Het dichstbijzijnde ziekenhuis in Zweden is in Östersund.

In het skidorp Hamra – op 5 minuten rijden van onze camping – is een supermarkt waar je alle dagelijkse boodschappen kunt kopen. Tijdens het zomerseizoen zijn zij van 9.00 tot 17.00 uur geopend. In Funäsdalen – 25 km van Fjällnäs – vind je een ICA en een COOP. Beiden zijn van 8.00 tot 21.00 uur geopend, 7 dagen in de week. Verder zijn in Funäsdalen diverse andere winkels en restaurants. In Tänndalen kun je versgerookte vis kopen,

In Funäsdalen zijn twee tankstations (OK/Q8 en Shell). In Brekken (N) is ook een tankstation.  

Je ben circa 2.15 uur onderweg met de auto. De weg wordt ook in de winter goed onderhouden. 

Je kunt geld pinnen in Funäsdalen (circa 20km van Fjällnäs). Op onze camping kun je met je bankpas of creditcard betalen.

Jazeker, honden mogen gratis mee, mits aangelijnd en uitgelaten buiten het campingterrein. In Zweden geldt vrijwel overal de aanlijnplicht voor honden.

We hebben op de camping stopcontacten voor Eurostekkers en “gewone” stekkers. Heb je een adapter? Neem deze voor de zekerheid mee, hij zou zomaar van pas kunnen komen.

Op de weer app op je mobiele telefoon moet je “Tänndalen” voor het krijgen van de actuele weer. Wij gebruiken zelf de website van het SMHI (de Zweedse KNMI) en SMHI app voor het meest actuele weerbericht. Ook de Noorse weer app “YR” wordt veel geraadpleegd.

Op de camping zijn een aantal vuurplaatsen waar je vuur mag maken. Uiteraard vragen we je wel om rekening te houden met de andere gasten.

Twee van de mooiste en spectaculairste golfbanen van Zweden zijn te vinden in Funäsfjällen. De 18-holes baan in Ljusnedal is de oudste alpine baan van Zweden, gebouwd in 1972, en heeft twee keer de professionele tour georganiseerd. De 9-holes golfbaan van Ramundberget langs de rivier de Ljusnan is een heel andere route die precisie vóór lengte beloont.

Meer informatie over de golfbaan van Ljusnedal vind je hier. Meer informatie over de golfbaan van Ramundberget vind je hier.

Winter

Fjällnäs ligt in het wintersportgebied Funäsfjällen. In totaal zijn er zes skigebieden waar je met één skipas overal kunt skiën. Het grootste gebied is Tänndalen, 5 autominuten rijden van Fjällnäs Camping & Lodges. De twee andere grote gebieden zijn Funäsdalen en Ramundsberget. Via deze link vind je meer informatie over het skigebied.

De skipas geeft toegang tot alle zes skigebieden van Funäsfjällen. Een dagkaart kost in het hoogseizoen 2019-2020: 470 SEK voor volwassen en 370 SEK voor jongeren (7 tot en met 17 jaar). Meer informatie over skipassen vind je hier

Bij alle skigebieden in Funäsfjällen is er de mogelijkheid om goed geprepareerde alpineski’s en langlaufski’s tegen een redelijke prijs te huren. Je hoeft dus niet persé je eigen ski’s mee te nemen.

In  Tänndalen en Funäsdalen kun je sneeuwscooters huren. Ook is het mogelijk om een sneeuwscooter-safari te boeken. We helpen je graag verder.

De huur van een sneeuwscooter (2 sits) kost circa 1350 SEK voor een halve dag en 2000 SEK voor een hele dag. Dit is inclusief 40 tot 60 km en de scooterpas die je het recht geeft om van de scooter trails gebruik te maken. Als je interesse hebt in een guided tour, laat het ons weten. We zoeken voor jou de beste deal.

Als je voor het jaar 2000 je rijbewijs hebt gehaald mag je op een sneeuwscooter rijden. Als je geen rijbewijs hebt of het na 2000 hebt gehaald dan moet je een special bewijs (förarbevis terrängskoter) halen. Je kunt ook een toer boeken die door erkende scootergidsen worden begeleid. Dan volstaat een geldig rijbewijs. We helpen je graag verder.

De winters in Zweeds Lapland kunnen koud zijn. Temperaturen van -30 graden Celcius kunnen voorkomen, maar het is niet altijd zo extreem.  Laagje, laagjes, laagjes: dat is waar het om draait.  Bij je standaarduitrusting hoort: een wind- en waterdichte winterjas, thermo-ondergoed, (gevoerde) muts, wanten en onderhandschoenen (handig tijdens het foto’s nemen), outdoorbroek. Een gevoerde skibroek kan ook. Last but not least: goede winterlaarzen met anti-slipprofiel zijn essentieel. Wij gebruiken zelf de winterlaarzen van Sorel. Maar je kunt ook een goedkopere variant bij de Decathlon kopen. Vergeet ook niet om een sneeuw/skibril mee te nemen.

Als je een sneeuwscooter- of sledehondentocht gaat maken, krijg je over het algemeen een thermopak te leen.

De meeste activiteit is te zien in de noorderlichtstrook tussen 60 en 70 graden noorderbreedte. Fjällnäs ligt bijna op 63 graden Noorderbreedte en biedt goede mogelijkheden om het noorderlicht te zien. 

Het noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd, naar de Romeinse godin van de dageraad Aurora en de Griekse naam voor noordewind, Boreas. Het wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes die door explosies op de zon de ruimte in worden geslingerd en 150 miljoen kilometer verderop in aanraking komen met de magnetische velden van de aarde. Dat gebeurt bij de polen, 120 km boven het aardoppervlak, en de energie die de deeltjes bij zich dragen komt dan vrij in de vorm van licht. 

Het is het beste zichtbaar als het donker en onbewolkt is. De donkere avonden tussen oktober en maart bieden de meeste kans om het noorderlicht te zien. Meer interessant informatie over het noorderlicht kun je hier vinden.

Jazeker, KLM vliegt in de winter 2 keer per dag rechtstreeks op Trondheim. De kosten voor een retourvlucht bedragen circa €200 tot €225.

Jazeker. Op verzoek en tegen een redelijke vergoeding kunnen we de transfer verzorgen van en naar het vliegveld van Trondheim. Dit is een mooie rit van circa 2.15 uur. Neem gerust contact met ons op voor een prijsopgave.

Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s.

Winterbanden zijn banden die speciaal zijn bedoeld voor winterse omstandigheden en in elk geval de aanduiding M+S hebben (vierseizoenenbanden met de aanduiding M+S worden niet gezien als winterbanden). De ANWB adviseert je banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven.

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan tijdens winterse weersomstandigheden of als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.

NB alle ‘locals’ rijden op zogenaamde ‘dubbdacks’ (‘spijkerbanden’)

Voor onze gasten hebben we een aantal sneeuwschoenen beschikbaar. Hiermee kun je comfortabel een wandeling maken door de besneeuwde bergen. We vragen voor het gebruik een kleine vergoeding.

Jazeker. Juist in de winter is het fietsen met een fatbike over de langlauf en sneeuwscooter trails een schitterende ervaring. We hebben 6 goed onderhouden Salsa fatbikes in de verhuur.