VEEL GESTELDE VRAGEN

ALGEMEEN / ZOMER

Ons eerste jaar als nieuwe eigenaren van Fjällnäs Camping & Lodges zit er bijna op. Tot half maart hadden we een heel goed seizoen … Maar nu zijn het plotseling onzekere tijden voor ons allemaal.

We willen u informeren dat volgens de huidige situatie, onze camping in het mooie Funäsfjällen geopend blijft. Hier kunt u nog genieten van de rust, ruimte en de prachtige bergnatuur.

Het COVID-19/Corona-virus is een ernstig en betreurenswaardig feit. Het bepaalt op dit moment het hele nieuws en ons leven. We kunnen onze ogen hiervoor niet sluiten.  Wij zijn daar zeker ook scherp mee bezig en doen zeker niet alsof er niets aan de hand is…
Voor uw en onze gezondheid hanteren we een goede aanpak om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan. We intensiveren het schoonmaken en desinfecteren van onze sanitaire voorzieningen, deurklinken, knoppen en waterkranen. Een vanzelfsprekendheid, en nu nog belangrijker!

De meeste gasten komen met eigen camper, caravan of tent en dat is de plek waar uw zelf uw hygiëne bepaalt en uw eigen maatregelen treft. Wij dragen onze uiterste zorg voor alle sanitair- en serviceruimten in het servicegebouw en de receptie. Op meerdere plaatsen staat goede handzeep en is er warm water toegankelijk.

Wij houden met onze plaatsen altijd een afstand aan van 4 meter tussen de caravans/campers en tenten. Hier zullen we extra goed op letten en wij rekenen dan ook volledig op uw medewerking, zodat iedereen gerustgesteld zijn eigen prettige verblijf kan hebben.

Wat uw verblijf in één van onze appartementen betreft:  wij verwelkomen u in een zorgvuldig hygiënisch schoongemaakt appartement. Tijdens uw verblijf  houdt u het appartement schoon volgens onze voorgeschreven hygiëneregels. Vanwege de COVID-19/Corona-hygiëne voorschriften binnen de Zweedse maatstaven is er geen keuze (meer) of u het appartement zelf schoonmaakt of dat u dat ons laat doen. Wij –als campingleiding- gaan nu de eindschoonmaak in eigen hand nemen om de kwaliteit en noodzakelijke hygiëne te kunnen waarborgen.

Wat ons betreft kunnen de al gemaakte boekingen blijven staan. Daarmee blijft uw appartement of uw campingplaats in elk geval voor u gereserveerd.

We weten nu nog niet weten hoe de situatie over 3 maanden – tijdens de zomervakantie – is. Wanneer reizen binnen Zweden of reizen naar Zweden niet meer is toegestaan, dan kunt u altijd tot een week van te voren afboeken. Wij hanteren in deze situatie als annuleringskosten 15% van de overeengekomen prijs. 

We willen u vragen om NIET naar ons toe te komen als u symptomen van verkoudheid, griep en of COVID-19/Corona heeft. Als u hierover vragen hebt; bel ons of mail!

Wij heten u van harte welkom bij onze receptie, maar op dit moment schudden wij geen hand meer en houden wij afstand van tenminste 1,5 meter.

Met vriendelijke groet,
Hans & Winnifred

In het skidorp Hamra – op 5 minuten rijden van onze camping – is een supermarkt waar je alle dagelijkse boodschappen kunt kopen. In Funäsdalen – 25 km van Fjällnäs – vind je een ICA en een COOP. Beiden zijn van 8.00 tot 21.00 uur geopend, 7 dagen in de week. Verder zijn in Funäsdalen diverse andere winkels en restaurants.

Je ben circa 2.15 uur onderweg met de auto. De weg wordt ook in de winter goed onderhouden. 

In Funäsdalen zijn twee tankstations. 

Je kunt geld pinnen in Funäsdalen (circa 20km van Fjällnäs). Op onze camping kun je met je bankpas of creditcard betalen.

Jazeker, honden mogen gratis mee, mits aangelijnd en uitgelaten buiten het campingterrein. In Zweden geldt vrijwel overal de aanlijnplicht voor honden.

We hebben op de camping stopcontacten voor Eurostekkers en “gewone” stekkers. Heb je een adapter? Neem deze voor de zekerheid mee, hij zou zomaar van pas kunnen komen.

Op de weer app op je mobiele telefoon moet je “Tänndalen” voor het krijgen van de actuele weer. Wij gebruiken zelf de website van het SMHI (de Zweedse KNMI) en SMHI app voor het meest actuele weerbericht. Ook de Noorse weer app “YR” wordt veel geraadpleegd.

Op de camping zijn een aantal vuurplaatsen waar je vuur mag maken. Uiteraard vragen we je wel om rekening te houden met de andere gasten.

Twee van de mooiste en spectaculairste golfbanen van Zweden zijn te vinden in Funäsfjällen. De 18-holes baan in Ljusnedal is de oudste alpine baan van Zweden, gebouwd in 1972, en heeft twee keer de professionele tour georganiseerd. De 9-holes golfbaan van Ramundberget langs de rivier de Ljusnan is een heel andere route die precisie vóór lengte beloont.

Meer informatie over de golfbaan van Ljusnedal vind je hier. Meer informatie over de golfbaan van Ramundberget vind je hier.

De gezondheidscentrale (“halsocentral”) vind je in Funäsdalen: Rörosvägen 35, 840 95 Funäsdalen. Telefoon: +46 (0)684-160 60. Het dichtsbijzijnde ziekenhuis is in Röros (Noorwegen, 55 km)

Winter

Fjällnäs ligt in het wintersportgebied Funäsfjällen. In totaal zijn er zes skigebieden waar je met één skipas overal kunt skiën. Het grootste gebied is Tänndalen, 5 autominuten rijden van Fjällnäs Camping & Lodges. De twee andere grote gebieden zijn Funäsdalen en Ramundsberget. Via deze link vind je meer informatie over het skigebied.

De skipas geeft toegang tot alle zes skigebieden van Funäsfjällen. Een dagkaart kost in het hoogseizoen 2019-2020: 470 SEK voor volwassen en 370 SEK voor jongeren (7 tot en met 17 jaar). Meer informatie over skipassen vind je hier

Bij alle skigebieden in Funäsfjällen is er de mogelijkheid om goed geprepareerde alpineski’s en langlaufski’s tegen een redelijke prijs te huren. Je hoeft dus niet persé je eigen ski’s mee te nemen.

In  Tänndalen en Funäsdalen kun je sneeuwscooters huren. Ook is het mogelijk om een sneeuwscooter-safari te boeken. We helpen je graag verder.

De huur van een sneeuwscooter (2 sits) kost circa 1350 SEK voor een halve dag en 2000 SEK voor een hele dag. Dit is inclusief 40 tot 60 km en de scooterpas die je het recht geeft om van de scooter trails gebruik te maken. Als je interesse hebt in een guided tour, laat het ons weten. We zoeken voor jou de beste deal.

Als je voor het jaar 2000 je rijbewijs hebt gehaald mag je op een sneeuwscooter rijden. Als je geen rijbewijs hebt of het na 2000 hebt gehaald dan moet je een special bewijs (förarbevis terrängskoter) halen. Je kunt ook een toer boeken die door erkende scootergidsen worden begeleid. Dan volstaat een geldig rijbewijs. We helpen je graag verder.

De winters in Zweeds Lapland kunnen koud zijn. Temperaturen van -30 graden Celcius kunnen voorkomen, maar het is niet altijd zo extreem.  Laagje, laagjes, laagjes: dat is waar het om draait.  Bij je standaarduitrusting hoort: een wind- en waterdichte winterjas, thermo-ondergoed, (gevoerde) muts, wanten en onderhandschoenen (handig tijdens het foto’s nemen), outdoorbroek. Een gevoerde skibroek kan ook. Last but not least: goede winterlaarzen met anti-slipprofiel zijn essentieel. Wij gebruiken zelf de winterlaarzen van Sorel. Maar je kunt ook een goedkopere variant bij de Decathlon kopen. Vergeet ook niet om een sneeuw/skibril mee te nemen.

Als je een sneeuwscooter- of sledehondentocht gaat maken, krijg je over het algemeen een thermopak te leen.

De meeste activiteit is te zien in de noorderlichtstrook tussen 60 en 70 graden noorderbreedte. Fjällnäs ligt bijna op 63 graden Noorderbreedte en biedt goede mogelijkheden om het noorderlicht te zien. 

Het noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd, naar de Romeinse godin van de dageraad Aurora en de Griekse naam voor noordewind, Boreas. Het wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes die door explosies op de zon de ruimte in worden geslingerd en 150 miljoen kilometer verderop in aanraking komen met de magnetische velden van de aarde. Dat gebeurt bij de polen, 120 km boven het aardoppervlak, en de energie die de deeltjes bij zich dragen komt dan vrij in de vorm van licht. 

Het is het beste zichtbaar als het donker en onbewolkt is. De donkere avonden tussen oktober en maart bieden de meeste kans om het noorderlicht te zien. Meer interessant informatie over het noorderlicht kun je hier vinden.

Jazeker, KLM vliegt in de winter 2 keer per dag rechtstreeks op Trondheim. De kosten voor een retourvlucht bedragen circa €200 tot €225.

Jazeker. Op verzoek en tegen een redelijke vergoeding kunnen we de transfer verzorgen van en naar het vliegveld van Trondheim. Dit is een mooie rit van circa 2.15 uur. Neem gerust contact met ons op voor een prijsopgave.

Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s.

Winterbanden zijn banden die speciaal zijn bedoeld voor winterse omstandigheden en in elk geval de aanduiding M+S hebben (vierseizoenenbanden met de aanduiding M+S worden niet gezien als winterbanden). De ANWB adviseert je banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven.

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan tijdens winterse weersomstandigheden of als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.

NB alle ‘locals’ rijden op zogenaamde ‘dubbdacks’ (‘spijkerbanden’)

Voor onze gasten hebben we een aantal sneeuwschoenen beschikbaar. Hiermee kun je comfortabel een wandeling maken door de besneeuwde bergen. We vragen voor het gebruik een kleine vergoeding.

Jazeker. Juist in de winter is het fietsen met een fatbike over de langlauf en sneeuwscooter trails een schitterende ervaring. We hebben 6 goed onderhouden Salsa fatbikes in de verhuur.

Een lekke band is vervelend, maar soms heb je pech. Als je dit toch overkomt dan vragen we je de fatbike terug te brengen naar de camping en geven we je een andere fatbike mee indien voorradig.